OD IDEI DO CUKIERKA

Nawet najlepszy pomysł nie obroni się, jeśli będzie źle zrealizowany. Mając tego świadomość od początku wiedzieliśmy, że Boże Krówki mają być przepyszne, a do tego przepiękne.

Podczas wybierania producenta, my i nasi przyjaciele, próbowaliśmy krówek od kilkudziesięciu dostawców z całej Polski. Jedliśmy krówki z wielkich zakładów i rodzinnych firm, mleczne i smakowe, mordoklejki i kruche, duże i małe, ręczne i maszynowe... Po wstępnym wyborze  faworytów wybraliśmy się w podróż, by odwiedzić zakłady produkcyjne.

Decyzja zapadła - Boże Krówki dostarcza mała spółdzielnia mleczarska. Niewielki zakład produkcyjny skupuje mleko od okolicznych rolników, zatrudnia panie z pobliskich wiosek. Nie bez znaczenia był dla nas fakt, że zakład produkcyjny mieści się w ubogim regionie Polski. Zachwyciła nas precyzja, z jaką wykonywane są dla nas Boże Krówki - żadna z firm, które braliśmy pod uwagę, nie dostarczyła tak równych, starannie zawiniętych cukierków. O wyborze ostatecznie przesądził smak - udało nam się stworzyć krówkę idealną. Proporcje składników, czas gotowania i odpoczywania Bożych Krówek sprawiają, że możemy Państwu oferować doskonale kruche z zewnątrz i ciągnące w środku krówki.

Spółdzielnia dba o smak Bożej Krówki, święci zapewnili jej treść a identyfikację wizualną stworzył Igor Kubik i był to strzał w dziesiątkę. Początkowo Igor nam odmówił - powiedział, że estetyka dewocjonaliów to nie jego klimat. Ale Boże Krówki miały być w kontrze do kolorowej tandety. Szybko okazało się, że Igorowi pomysł się spodobał. Chcieliśmy grafiki z klasą, nawiązującej do tradycji, ale z nowoczesnym sznytem. Już pierwszy projekt nas zachwycił. Możemy uchylić Wam rąbka tajemnicy - początkowo nasza krowa miała skrzydła, które finalnie zostały zastąpione aureolą :) Po drobnych poprawkach loga, razem z Igorem stworzyliśmy pozostałe elementy graficzne naszej marki: opakowania, pudełko prezentowe, strona internetowa, wizytówki - rozumieliśmy, że istotą naszej Bożej Krówki jest mądrość świętych, a mądrość świętych zasługuje na elegancką oprawę najwyższej jakości.

Natchnienie Ducha Świętego, pomysł Ali Kosakowskiej, polskie krówki, projekt Igora Kubika. Oto przepis na Bożą Krówkę. Czy okaże się być przepisem na sukces, to zależy od Państwa ;)